Raumannus ja Y-DNA-haplotyyppi

Nimi Raumannus viittaa Raumaan, joka on voinut olla kantaisä Laurin koti- tai opiskelupaikkakunta. Tämän varmempaa tietoa Laurin lähtöpaikasta ei ole. Nykyaikainen geenitutkimus voi tulla avuksi. Y-kromosomi periytyy aina isältä pojalle ja se pysyy suhteellisen muuttumattomana sukupolvesta toiseen. Nykyään voi helposti tilata itselleen geenitestin, jossa verrataan Y-kromosomin geenejä ja niiden muuntautumista. Tutkitun geeniryhmän yksilöllistä vaihtelua kuvaavaa lukusarjaa kutsutaan haplotyypiksi. Sukulaisvertailu käy haplotyyppien vertailun avulla entistä tarkemmaksi. Olemme nyt tutkineet Lauri Matinpoika Raumannuksesta suoraan miespuolisesti polveutuvan miehen Y-DNA-111-haplotyypin. Haplotyyppi kuuluu maailmanlaajuisessa vertailussa ryhmään N-M232.

Heti tuloksen selvittyä saimme yhteydenoton Raumalta, jossa asuu geneettisesti lähisukuinen mies. Hänen esipolviensa historiallinen tutkimus on kesken. Saa nähdä löytyykö lisävalaistusta kantaisämme lähtökohtiin. Joka tapauksessa jo tällainen Rauma-yhteyden viitteellinen vahvistuminen puhuu puolestaan.

Jos olet kiinnostunut oman haplotyyppisi vertailusta Raumannus-haplotyyppiin, ota yhteyttä: jouni.kaleva@fimnet.fi (3.1.2016)


Alkuun